rögtön puha mézeskalács zabpehelyliszttel

Rögtön puha mézeskalács zabpehelylisztből

Aki nem szereti a tömény, finomlisztes mézeskalácsot, vagy egy kicsit egészségesebb verziót készítene, annak szívből ajánlom ezt a zabpehelylisztes rögtön puha mézes kalács receptet. Most sült ki, éppen csak kihűlt, átment a gyerekeim első tesztjén: “Finom, puhább mint a hagyományos”

Hozzávalók:

– 400 g zabpehely liszt
– 100 g földimandula liszt (ha valakinek nincs ilyen, akkor ez is lehet zabpehelyliszt)
– 4 teáskanál (csapott) sütőpor
– 1 csipet só
– 4 csapott teáskanál mézes sütemény fűszer keverék
– 60-80 g őrölt eritrit vagy xilit (ha valaki nem szereti az eritritet)
– csipet stevia (elhagyható, ha valakinek elég édes ennyi mézzel és eritrittel)
– 160 g lágy vaj
– 120 g méz olvasztott (folyós, de nem túl meleg)
– 2 L-es tojás
– 1 teáskanál cukrozatlan kakaópor – csak a színe miatt, elhagyható
– csipet só, az édes íz kiemelése miatt fontos.

A lisztet a sütőporral, a mézes sütemény fűszer keverékkel, a kicsi kakaóporral és az őrölt eritrittel
összekeverem, majd a vajat elmorzsolom benne és a mézzel valamint a tojásokkal
összegyúrom az egészet. Könnyen kezelhető lesz a tészta, nem ragad, nekem nem kellett a hűtőbe tenni.
Lisztezett nyújtódeszkán kb. 5 mm vastagra nyújtom és különféle formákat szaggatok belőle. A mézeskalácsok darabszáma függ a formák nagyságától. Nekem kb 50 db lett.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom, és 180 fokra előmelegített sütőben, alsó felső sütési móddal 8-10 perc alatt megsütöm.

Cukormáz eritrittel, hogy díszíteni is lehessen

Hozzávalók:

– 1/2 tojásfehérje
– 50 g por eritrit (a kristályos eritrit nem jó!)

Elkészítés:

– A tojást vedd ki a hűtőből ( hidegen könnyebb keményre felverni) – és alaposan mosd meg! Töröld szárazra, és a fehérjét tedd egy magasabb falú tálba!
– Robotgéppel verd addig alacsony fokozaton, amíg kissé habossá válik, majd több részletben kanalazd hozzá a por eritritet, közben folytasd a habverést.
– Kapcsold magas fokozatra a habverőt, és keverd a habot addig, amíg az őrölt eritrit teljesen föl nem olvad, és a tojáshab kemény nem lesz.
– Töltsd habzsákba, nylon zacskóba vagy sütőpapírból készített tölcsérbe, és díszítsd fel a sütiket!

Nekem a tojáshabos díszítés egyenlőre lemaradt, de el fog készülni az is.