Paleo sütőtökös fánk

Sütőtökös paleo fánk

Íme egy egészséges, sőt zöldséget tartalmazó fánk recept, ami mézeskalács fűszerrel téli hangulatot varázsol a konyhába. Még a paleoval szemben szkeptikus kóstolóknak is nagyon ízlett.

Hozzávalók:
  • 45 dkg félérett vagy érett sütőtök (kanadai vagy más néven sonka)
  • 2 púpozott evőkanál mandulaliszt
  • 2 púpozott evőkanál kókuszliszt
  • ízlés szerint édesítő ha valakinek nem elég édes a sütőtök, pl stevia, eritrit, nyírfacukor
  • 1/2 teáskanál mézeskalács fűszer, esetleg fahéj
  • 3 közepes tojás
  • jó csipetnyi szódabikarbóna
  • csipetnyi só
  • paleo olaj vagy olvasztott kókuszzsír a sütéshez

 

Elkészítés

A sütőtököt megpucoljuk, kockára vágjuk és pici vízzel megpároljuk (lehet maradék sült sütőtökből is csinálni, de úgy lehet kevesebb lisztet vesz fel!). Alaposan leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.
Ezután egy tálban összemixeljük az összes hozzávalót krémesre. Massza legyen belőle, de ne legyen folyós, mert akkor szétfolyik az olajban sütés közben.
Felforrósítjuk az olajat (közepes lángon), és kanállal kisebb darabokat beleszaggatva kisütjük a fánkokat. Nagyon figyelni kell, mert könnyen megég, úgyhogy ha szükséges mérsékelni kell a lángot.
Papírtörlőre szedjük ki, hogy leitassa a sütőtökös fánkokról a felesleges olajat.
Fahéjas por eritrittel vagy xurorral tálaljuk, melegen és hidegen is finom őszi édesség.

Ha valaki nem tesz bele édesítőt, valamint elhagyja a mézeskalács fűszert, akkor picit több sóval és egy csipet szerecsendióval köret is lehet krumpli helyett (akár burgonya krokett helyettesítésére is jó lehet).

Mivel a recept csak természetes anyagokat tartalmaz, a paleolit étrendet követőknek is ideális diabetikus paleo tej-, cukor- és gluténmentes alacsony szénhidráttartalmú (lowcarb) édesség.

Cukorbetegeknek: minél kevésbé érett sütőtökből készíti valaki, annál alacsonyabb lesz a szénhidrát tartalma (nincs még ekkor becukrosodva a tök).