Zabkeksz házilag édesítővel

Ez a süti van olyan finom mint az a bizonyos zabfalatok. Ráadásul az is eheti, aki nem ehet cukrot. A gyerekek egyszerűen imádják, mert édes és omlós. A kókuszvirág cukortól kicsit karamelles íze lesz. Sokáig eláll (2-3 hétig is), ha marad belőle.

Hozzávalók:

  • 7 dkg földimandula liszt
  • 10 dkg zabliszt vagy zabpehely liszt
  • 10 dkg darált dió
  • 15 dkg apró zabpehely (vagy aprítógépben ledarálva a sima zabpehely, de nem lisztté!)
  • 5 dkg xilit
  • 5 dkg eritrit
  • 5 dkg kókuszcukor (vagy eritrit vagy xilit ha valaki a kókuszvirág cukrot nem eheti).
  • fél citrom héja
  • 15 dkg puha vaj vagy kókuszzsír (utóbbi jobb ha nem folyós, de lágy)
  • fél teáskanál sütőpor
  • 2 tojás
  • egy csipet só

 

A liszteket összekeverjük a zabpehellyel, a dióval, a cukorhelyettesítőkkel, a sütőporral és a citromhéjjal valamint egy csipet sóval, majd belemorzsoljuk a vajat vagy kókuszzsírt (ezeket lehet vegyesen is). A tojást hozzáadva összegyúrjuk.

30 percre betesszük hűtőbe, majd lisztezett (zabliszt) deszkán 4-5 mm vastagságúra nyújtjuk, és kb. 6 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 C-ra előmelegített sütőben megsütjük alsó-felső sütési módot használva, amíg pirulni nem kezd. Amikor már barnul, akkor kivesszük, és rácson kihűtjük.