Zabkeksz házilag édesítővel
Ez a süti van olyan finom mint az a bizonyos zabfalatok. Ráadásul az is eheti, aki nem ehet cukrot. A gyerekek egyszerűen imádják, mert édes és omlós. A kókuszvirág cukortól kicsit karamelles íze lesz. Sokáig eláll (2-3 hétig is), ha marad belőle.
Hozzávalók:
- 7 dkg földimandula liszt
- 10 dkg zabliszt vagy zabpehely liszt
- 10 dkg darált dió
- 15 dkg apró zabpehely (vagy aprítógépben ledarálva a sima zabpehely, de nem lisztté!)
- 5 dkg xilit
- 5 dkg eritrit
- 5 dkg kókuszcukor (vagy eritrit vagy xilit ha valaki a kókuszvirág cukrot nem eheti).
- fél citrom héja
- 15 dkg puha vaj vagy kókuszzsír (utóbbi jobb ha nem folyós, de lágy)
- fél teáskanál sütőpor
- 2 tojás
- egy csipet só
A liszteket összekeverjük a zabpehellyel, a dióval, a cukorhelyettesítőkkel, a sütőporral és a citromhéjjal valamint egy csipet sóval, majd belemorzsoljuk a vajat vagy kókuszzsírt (ezeket lehet vegyesen is). A tojást hozzáadva összegyúrjuk.
30 percre betesszük hűtőbe, majd lisztezett (zabliszt) deszkán 4-5 mm vastagságúra nyújtjuk, és kb. 6 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 C-ra előmelegített sütőben megsütjük alsó-felső sütési módot használva, amíg pirulni nem kezd. Amikor már barnul, akkor kivesszük, és rácson kihűtjük.