Cukormentes szeder dzsem befőzőautomatával dunsztolva

Hozzávalók:
- 2,5 kg szeder
- 120-130 g eritrit
- ízlés szerint sztívia (nekem kb 1 csapott teáskanál)
- 26-27 gramm natúr pektin (pl Nature Cookta)
- kb 1 dl 100%-os citromlé (a pektin jobban zselésít a segítségével)
Elkészítés:
- 15 db 2 dl-es üveget és tetőt elmosogatok, lecsepegtetem.
- A szedret megmosom, alaposan lecsöpögtetem
- Tálas mixerbe teszem (több részletben) és összedarálom, vagy egy nagyobb edényben botmixerrel pürésítem. Nem szoktam átpasszírozni, nekünk nincs bajunk a magjával. Így a héja is benne marad, ami segít a zselésedésben.
- Egy külön tálba összekeverem az édesítőszereket (eritrit és stevia), valamint a pektint.
- A citromlét a szederpüréhez öntöm, belekeverem a pektines édesítőt. Vagy botmixerrel vagy habverővel alaposan elkeverem.
- Az üvegekbe töltöm a szeder dzsemet, kb 3-4 mm szabad rész maradjon a szájától el. Erősen lezárom tetővel (célszerű újakat használni).
- Bepakolom a befőzőautomatába, feltöltöm csapról hideg vízzel, hogy a tető aljáig érjen.
- Ezután 90 fokra és 30 perce állítom, elindítom.
- Amikor lejár, kiengedem a forró vizet (óvatosan!!!) és az automata tetőjét rajta hagyva hagyom kihűlni. 1 nap alatt biztosan kihűl, lehet címkézni és mehet a polcra, kamrába.
- Felbontás után hűtőben kell tárolni, és pár napon belül el kell fogyasztani.