Joghurtos gyümölcsös torta xilittel
Idény vagy fagyasztott gyümölcsökkel bármikor elkészíthető, mutatós vendégváró torta recept. Kicsit több időbe telik elkészíteni, mint egy kevert sütit, de a végeredmény egy nagyon finom, omlós torta.
Hozzávalók /25 cm átmérőjű piteformába
- 15 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt
- 3 dkg pattogatott amaránt
- 1 ek xilit
- fél kk só
- 8 dkg vaj
- 1 tojás
A töltelékhez
- 40 dkg gyümölcs vegyesen (pl. szeder, sárga- és őszibarack)
- 1 nagy pohár (430 g) görög joghurt
- 2 tojás
- 4 dkg étkezési keményítő
- 8 dkg xilit
Elkészítés
A lisztet, az amarántot, a sót és a xilitet összekeverem egy tálban. Beledobom a kockákra vágott vajat, és összemorzsolom a száraz anyagokkal (de nem elolvasztom). Hozzáadom a tojást,és összegyúrom a tésztát, majd fél órára hűtőbe teszem.
Az idő elteltével előveszem a tésztát (egyúttal előmelegítem a sütőt légkeverésen 180 fokra, alsó-felső sütéssel 190-re). Kinyújtom (kicsit jobban törik, mint a sima lisztes tészta, de a formában ezt ki tudjuk igazítani), és szépen elhelyezem a formában. Belerakom a megmosott, megtisztított gyümölcsdarabokat, majd gyorsan összekeverem a joghurtot a tojásokkal, a keményítővel és a xilittel, és a gyümölcsökre öntöm. Mehet a sütőbe kb. 30 percre. Ha lejár az idő, kapcsoljuk le a sütőt, majd 5 perc múlva vegyük ki a sütit, és mielőtt felvágnánk, várjuk meg, hogy kihűljön (ez a dolog legnehezebb része).
Forrás: maimoni.cafeblog.hu