Jegeskávé tej-, cukor- és gluténmentes
Egy forró nyári napon igazán finom desszert is lehet egy jó kis tejmentes jeges capuccino, ami pár perc alatt egyszerűen elkészíthető.
Hozzávalók:
- 1 teáskanál koffeinmentes/sima nescafé
- 1/2 teáskanál cukrozatlan kakaópor
- 1 dl forró víz
- 1/2 dl mandulatej (cukormentes) kókuszkrém/vagy 1/2 dl kókusztej
- 3 púpos teáskanál cocomas kókusz krém
- ízlés szerint édesítő: szacharin, stevia
Elkészítés
Mivel ez a recept édesítőszerként csak szaharint és sztíviát tartalmaz, ezért cukorbetegeknek is ajánlott. Taumatin tartalmú édesítővel is egyszerűen elkészíthető.
Kell hozzá még egy elemes tejhabosító is.
Forraljunk vizet. A kávékat és az édesítőszereket beletesszük egy bögrébe, majd felöntjük a forró vízzel és jól elkeverjük.
Egy fél literes pohárba beleteszünk ízlés szerinti jégkockát (a pohár feléig legyen).
A mandulatejet ráöntjük a pohárban lévő jégre.
Veszünk egy kis bögrét, amibe belekanalazzuk a kókusztejszínt , teszünk hozzá 30 ml hideg vizet (elég az, ami a csapból folyik). Ezután a tejhabosítóval gyönyörűen magas habot lehet verni belőle kevesebb mint 1 perc alatt.
A felvert kókusztejszín felét belekeverhetjük a kávéba, utána ráöntjük a többit is a bögrébe. Ezután a bögre tartalmát beleöntjük a mandulatejes, jeges pohárba. Kicsit összekeverjük, hagyjuk olvadni a jeget és lehet fogyasztani. Ha valaki szereti egy pici fahéjjal is meg lehet szórni.
Mivel a recept csak diabetikus alacsony szénhidrát tartalmú anyagokat tartalmaz, alacsony szénhidrát tartalmú (lowcarb)
a paleolit étrendet követőknek is ideális nyári paleo glutén-, cukor- és tejmentes édesség.