Juharszirupos almatorta
A juharszirup miatt egy különleges ízű, de nagyon finom egyszerű almatorta recept. Mindenképpen megéri kipróbálni. A receptben szerepel az író: ez egy savanykás ízű, híg, opálos folyadék, a túró- és vajkészítés mellékterméke. Önmagában is fogyasztható, frissítő italként nagyon egészséges. Ha nincs otthon író, akkor lehet készíteni egy iróhelyettesítőt: Egy bögre tejhez egy evőkanál ecetet vagy citromlevet számoljunk. Adjuk hozzá, majd szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni egy 5-10 percet. Nemsokára a teteje „túrósodásnak” indul. Amennyiben nem történne semmi, jöhet még egy kicsi az adalékanyagból. A pihentetést követően már azonnal felhasználhatjuk.
Hozzávalók
- 2 csésze sima liszt, átszitált
- 1 teáskanál sütőpor
- 1. teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- ½ teáskanál őrölt szerecsendió
- egy csipet szegfűszeg
- ½ teáskanál só
- 375 g porcukor
- 254 g puha sótlan vaj
- 3 nagy tojás
- ½ csésze író
- 250 g kockára vágott savanykás alma
- 1 csésze juharszirup
- ½ csésze tejszín
- ½ teáskanál vanília-kivonat
- 250 g átszitált porcukor (vagy porrá őrölt xilit vagy fruktóz)
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 ° C-ra ha hőlégkeveréssel sütjük, (200 ° C normál alsó-felső sütéssel).
Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbonát, fűszereket és a sót.
Egy másik tálban, keverjünk össze 185 g vajat a porcukorral, amíg könnyű és puha nem lesz, egy kézi mixerrel. Ha a sima porcukrot kicseréljük por xilitre vagy fruktózra, máris egészségesebb édességet kapunk.
Adjuk hozzá a tojást egyenként, jól elkeverve minden tojás hozzáadás után.
Adjuk a liszt egyharmadát a keverékhez, keverjük össze egy spatulával vagy nagy kanállal, mielőtt hozzáadunk ¼ csésze írót és a liszt újabb egyharmadát. Ismételje meg a folyamatot a maradék íróval és a liszttel. Ezután keverjük bele az almát.
Vajazzunk ki egy tortaformát, és az aljára tegyünk sütőpapírt. Kanalazzuk a tésztát a formába, simítsuk el a tetejét. A sütőben süssük 35-45 percig tűpróbáig. Vegyük ki és tegyük félre hűlni.
A bevonathoz egy lábasban főzzük el a juharszirup felét. Vegyük le a tűzhelyről, adjuk hozzá a tejszínt, 60 g vajat és a vaníliát. Keverjük jól össze, adjuk hozzá a porcukrot, és keverjük simára.
Öntsük a krémet a tortára, és tegyük félre hűlni, mielőtt szeletelnénk, tehetünk mellé egy kevés habbá vert tejszínt is.