Paleo kinder pingvin (pingui)
Nagyon sok gyerek szereti a kinder “pingvint”, az alábbi recept remek alternatíva lehet a glutén, tej és cukormentes verzióra. Különleges ízt ad neki a kókusztejszínhab a közepén, még a roppanós csokit is el lehet készíteni a belsejébe egyszerűen.
Hozzávalók a kakaós piskótához:
- 6 db nagy tojás
- 6-7 dkg por eritrit/nyírfacukor
- 4 dkg finom, olajtalanított mandulaliszt
- 3 dkg jó minőségű natúr kakaópor
- csipet só
- 1 teáskanál almaecet
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
Hozzávalók a krémhez és a csokihoz
- 6 dl kókusztejszín (lehetőleg előző nap tegyük be a sima hűtőbe)
- pár evőkanál por eritrit
- vanília por
- 15 dkg paleo étcsoki
- 8 dkg kókuszolaj
- esetleg egyéb édesítő (sztívia)
- 2 csomag Expressz zselatin fix
Paleo kinder pingui elkészítés
A sütőt bemelegítjük (175 fok hőlégkeveréssel).
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval és az almaecettel kemény habbá verjük. A tojások sárgáját az eritrittel világosra keverjük (utána tehetünk bele más édesítőt). A tojáshab 1/3-t óvatosan a sárgájához keverjük, majd a sütőporral összekevert kakaós liszt felét, ezután a fehérje 1/3-át, majd megint a lisztet és végül a maradék habot.
A sütő tepsijébe teszünk egy sütőpapírt, erre elegyengetjük a masszát.
A sütőben kb 15 percig sütjük (hőlégkeverés nélkül lehet több idő). Rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni, utána lehúzzuk a papírt róla.
Ezután a piskótát kettévágjuk és jöhet a töltés.
3 dl előző nap behűtött kókuszkrémet (Cocomas) elkezdünk 1 púpozott kanál por eritrittel és csipetnyi vanília porral felverni. 1 perc után hozzáadjuk az Expressz zselatin fix-et és tovább verjük a kívánt állag eléréséig.
Expressz zselatin fix összetevői között egy kérdéses dolog van: etilalkohol (1% alatt). Ha valaki ezt el szeretné kerülni, akkor 5-5 gramm natúr zselatinport használjon helyette a lehető legkevesebb meleg vízben feloldva. Ha valaki a sima port használja, akkor csak a hab teljes felverésének a végén keverje bele, amikor a zselatinos víz kihűlt (de még nem dermedt meg).
Ezt rákenjük az egyik piskótára, majd betesszük a hűtőbe.
A csokit egy bögrébe tördeljük és hozzátesszük a kókuszolajat (kókuzszsírt). Mikrótól függően 45-55 másodpercig melegítjük, hogy igazából még csak az olaj melegedjen meg, majd pár percen keresztül addig kevergetjük, amíg nem olvad el benne a csoki. Ha kell akkor még 10-15 másodpercre vissza lehet tenni a mikróba olvadni. Az a lényeg, hogy egy ne meleg csoki massza legyen a végeredmény.
Kivesszük a sütit a hűtőből, szilikonos ecset segítségével rákenünk egy réteg csokit a már megdermedt habra (tehát ha kell, akkor várni kell). Ezután mehet vissza a hűtőbe.
Elkészítjük a másik adag habot az előzőekben leírtak szerint, majd kivesszük és a megdermedt csoki tetejére kenjük. Ezután rátesszük a piskóta másik felét, és azt is bevonjuk csokival. Betesszük a kész paleo kinder pingvines sütit a hűtőbe egy pár órára.
A gyerekek (és a felnőttek is) garantáltan imádni fogják.
Mivel a recept csak természetes anyagokat tartalmaz, a paleolit étrendet követőknek is ideális diabetikus paleo tej-, cukor- és gluténmentes alacsony szénhidráttartalmú (lowcarb) édesség.
A leírás alapján bonyolultnak tűnhet a recept, de a valóságban nagyon egyszerű elkészíteni.
Legközelebb a tejszínhez zselatin helyett kipróbáljuk az útifűmaghéjat és a konjac lisztet, az eredményről beszámolunk.