Paleo pilótakeksz – glutén-, tej- és cukormentes
Szinte mindenki szereti a pilóta kekszet. Ezt az édességet is el lehet készíteni azonban minden mentes formában. Nem tartalmaz glutént, tejet, cukrot és szóját sem. A gyerekek is garantáltan szeretni fogják.
Hozzávalók:
A korongokhoz:
- 10 dkg kókuszreszelék, apró szemű
- 5 dkg mandulaliszt
- 4 dkg kókuszzsír
- 1 nagy tojás
- csipet só
- 7 dkg porrá őrölt eritrit
- ízlés szerint még stevia ha szükséges
- 1 csapott evőkanál cukormentes kakaópor
Elkészítés
Az apró szemű kókuszreszeléket kávé darálóval darálni, addig amíg össze nem áll (zsíros nem lesz a darálástól).
Ezután összekeverjük a száraz hozzávalókat. Majd hozzáadjuk az olvasztott eritritet (éppen csak megolvasztani kell, ne legyen forró!), a tojást.
Az egészet összegyúrjuk, és ha nagyon lágy betesszük egy kicsit a hűtőbe.
A kakaós koronghoz ketté vesszük a tésztát, és a kakaósba belegyúrunk egy lapos evőkanál cukormentes kakaóport, valamint egy kanál kókuszolajat, ha nagyon száraz lenne a tészta.
Olyan állagúnak kell lennie, hogy nyújtható legyen, de ne törjön.
Két nylon között (szétvágott, nem illatosított kukazsák) tudjuk a legegyszerűbben kinyújtani. 3-4 milliméter vastagságúra nyújtsuk ki. Majd az eredeti pilótakeksz nagyságához hasonló köröket szaggassunk belőle, műanyag széles pengéjű késsel a legegyszerűbb áttenni sütőpapíros tepsibe.
180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 10 perc alatt megsülnek a korongok, ezután célszerű rácsra tenni és kihűteni.
A korongokat mogyorókrém és olvasztott csoki keverékével tölthetjük meg.
- 15 dkg diabetikus mogyorókrém (recept itt)
- 5 dkg cukormentes magas kakaótartalmú csoki
- 5 dkg por eritrit
- 5 dkg kókuszzsír
A csokit az eritrittel és a kókuszzsírral összeolvasztjuk (mikróban is lehet, csak nem szabad megégetni). Ezután aprítóval összekeverjük a házi diabetikus mogyorókrémmel.
Ha túl híg, akkor kicsit várni kell hogy hűljön, egyébként lehet is kenni a korongokra.
Mivel a recept csak természetes anyagokat a paleolit étrendet követőknek és cukorbetegeknek is nagyon jó diabetikus, paleo tej-, cukor- és gluténmentes alacsony szénhidrát tartalmú (lowcarb)
édesség.