Áfonyás-joghurtos pohárkrém
Hozzávalók:
- 35 dkg fagyasztott áfonya
- 12 dkg friss áfonya
- 2 csésze zsírmentes görög joghurt
- Folyékony stevia édesítő vagy más (pl. nátrium ciklamát tartalmú)
- 4 db teljes kiőrlésű, cukormentes keksz
- ízlés szerinti vanília por vagy kivonat
Elkészítés
Áfonya mártással kezdjük: Melegítsük fel a fagyasztott áfonyát egy serpenyőben közepes lángon két evőkanál vízzel. Amikor a bogyók elkezdenek felmelegedni és főni, akkor vegyük lejjebb a tűzhely hőfokát.Főzzük körülbelül 5 percig, amíg a bogyók szétmennek, és elkészül a mártás. Keverjük meg néhányszor főzés közben. Tegyük át egy másik edénybe, majd ha kihűlt, akkor tegyük be a hűtőbe teljesen kihűlni.
Tegyük be a kekszet egy aprító gépbe, és aprítsuk addig amíg egy finom morzsát nem kapunk belőle.
A joghurt felét édesítsük vanília kivonattal vagy porral, stevia vagy más édesítőszerrel ízlés szerint. Keverjük össze a joghurt másik felét néhány kanál áfonya szósszal.
Állítsuk össze egy pohárba a desszertet: rétegezzük az áfonyás szószt, sima joghurtot és a keksz morzsát morzsát, áfonya mártást felváltva. Tetejére friss áfonyát és a keksz morzsát tegyük díszítésként.