Cukormentes diabetikus epres piskóta

Cukormentes diabetikus epres piskóta eperimádóknak

Ez a torta tökéletes választás desszertként vagy uzsonnára, különösen egy csésze kávé vagy tea mellé. A tetejére tehetsz cukormentes tejszínhabot vagy vanília fagyit is. Ha szeretnél más bogyós gyümölcsöket is használni, például áfonyát vagy szedret bátran variálhatod az ízeket.

Hozzávalók:

  • 195 g finomliszt (egy része felcserélhető zablisztre, de akkor folyadékból több kellhet)

  • 1½ teáskanál sütőpor

  • 1 teáskanál vanília por vagy vanília kivonat
  • 1 csipet só
  • 115 g puha vaj vagy margarin

  • 140 g édesítőszer (eritrit, az nem veszti el az ízét sütés közben)

  • 2 nagy tojás (szobahőmérsékletű)

  • 120 ml tej, vagy növényi tej

  • 300 g friss eper szeletelve

  • 2-3 csipet reszelt citromhéj pikánsabbá teheti a sütit

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. Előkészítés: Melegítsd elő a sütőt 165 °C-ra (légkeveréses sütőnél 155 °C). Bélelj ki egy 20 cm-es kapcsos tortaformát sütőpapírral, és enyhén vajazd vagy szórd meg liszttel. Ha szilikonos formát használsz, akkor erre nincs szükség.

  2. Száraz hozzávalók keverése: Egy tálban keverd össze a lisztet, sót és a sütőport (legegyszerűbb kézi habverővel). Ha vanília port használsz, akkor azt is add hozzá.

  3. Vaj és édesítőszer krémesítése: Egy nagyobb tálban, elektromos habverő segítségével, habosítsd fel a puha vajat az édesítővel (eritrittel), amíg világos és krémes állagú nem lesz.

  4. Tojások hozzáadása: Egyenként add hozzá a tojásokat, minden egyes tojás után alaposan keverd el a masszát.

  5. Folyékony hozzávalók adagolása: Add hozzá a tejet és a vaníliakivonatot, majd keverd simára.

  6. Száraz és nedves hozzávalók egyesítése: Fokozatosan, alacsony sebességen keverd a lisztes keveréket a nedves hozzávalókhoz, amíg éppen összeáll a tészta. Ne keverd túl.

  7. Tészta formába öntése: Öntsd a tésztát az előkészített tortaformába, és egyengesd el a tetejét.

  8. Eper elrendezése: Helyezd a szeletelt epreket a tészta tetejére, enyhén nyomd bele őket a masszába.

  9. Sütés: Süsd a tortát 45–50 percig, vagy amíg a teteje aranybarna lesz, tűpróbával ellenőrizd (egy fogpiszkáló is jó erre a célra).

  10. Hűtés: Hagyd a tortát 10 percig hűlni a formában, majd óvatosan távolítsd el a forma oldalát, és helyezd a tortát rácsra, hogy teljesen kihűljön. Szilikon forma esetében tegyél egy tányért vagy rácsot a tetejére, fordítsd át, vedd le a szilikont róla, majd tegyél egy tányért az aljára és úgy fordítsd vissza. De hagyhatod is benne kihűlni, de akkor műanyag késsel érdemes óvatosan szeletelni.

Tipp:

A torta akkor sült meg megfelelően, ha a teteje aranybarna, és a közepét enyhén megnyomva visszaugrik.