diabetikus mákos bejgli

Cukormentes, diabetikus mákos bejgli recept

Karácsony közeledtével sokan egészségesebb bejgli verziókat keresnek. A következő cukormentes mákos bejgli recept nekik kínál erre egy lehetőséget.

Hozzávalók a tésztához:
  • 250 gramm sima liszt
  • 100 gramm zabliszt
  • 120 gramm vaj vagy kókuszzsír
  • 20 gramm élesztő
  • csipetnyi só
  • 2 evőkanál eritrit
  • 2 tojás sárgája
  • 50 ml tej vagy növényi tej (mandula, kókusz, stb)
Hozzávalók a mákos töltelékhez:
  • 250 gramm darált mák,
  • 5 evőkanál eritrit, akinek ez nem elég édes, tehet hozzá még steviát is
  • 1-2 db reszelt jonathán alma (a nagyságától függően)
  • aki szereti tehet bele 2 evőkanál áztatott mazsolát/aszalt meggyet/aszalt apróra vágott sárgabarackot
  • ízlés szerint mehet bele egy citrom reszelt héja is

A lisztet a kicsit kiengedett, de nem folyós vajjal (kókuszzsírral) elmorzsoljuk. Az elmorzsolt élesztőt a meglangyosított tejbe belekeverjük egy teáskanál cukorral vagy fruktózzal (az élesztő miatt muszáj cukrot használni, de ezt megeszik az élesztőgombák, csak jól el kell keverni a tejben a cukrot). 5 percig hagyjuk „felfutni”, majd a vajas/kókuszzsíros liszthez öntjük. Hozzá tesszük a tojássárgákat, sót, és alaposan összedolgozzuk. A tésztát két egyenlő részre osztjuk. A cipókat lisztezett/sütőpapíros nyújtódeszkára tesszük, a cipók tetejét is belisztezzük, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük legalább egy órán át.

Amíg a diabetikus mákos bejgli tésztája kel, elkészíthetjük a mákos tölteléket: kb. 0,5 dl vizet felteszünk forrni, beleszórjuk az eritritet, amikor teljesen felolvadt, akkor hozzáöntjük a darált mákhoz. Ezután még hozzáadjuk a reszelt almát, az áztatott mazsolát (vagy más aszalt gyümölcsöt), majd jól összedolgozzuk.

A megkelt cipókat lisztezett nyújtódeszkán vékonyra kinyújtjuk (négyszögletesre), megkenjük a mákos töltelék felével. Feltekerjük, a két végét kissé benyomkodjuk vagy alá hajtjuk, és zsírral kikent tepsibe tesszük. A két rúd közt hagyjunk elég távolságot (sütés közben még kelni fog a tészta). A kissé felvert tojásfehérjével megkenjük a tetejüket, és egy órán át hűvös helyen pihentetjük/kelesztjük.

Ezután újra megkenjük a tojásfehérjével, és fél óráig már szobahőmérsékleten tartjuk. Előmelegített, forró, gőzös sütőben barnás-pirosra megsütjük. (Akkor lesz gőzös a sütő, ha egy kis lábast teletöltünk vízzel, és a sütő aljára tesszük, ami sütés ideje alatt párolog.) Csak akkor szedjük ki a tepsiből, ha már teljesen kihűlt, mert melegen könnyen törik.

Az ünnep előtt akár egy héttel korábban is megsüthetjük, a rudakat alufóliába csomagolva hűvös helyen jól eltarthatjuk.

Igazi karácsonyi mákos sütemény kerül így az asztalra diétás verzióban.

Summary
recipe image
Recipe Name
Cukormentes, diabetikus mákos bejgli recept
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time