Cukormentes diós bejgli

Cukormentes diós bejgli

Karácsony közeledtével sokan egészségesebb bejgli verziókat keresnek. A következő cukormentes diós bejgli nekik kínál erre egy alternatívát.

Hozzávalók a tésztához:
  • 350 gramm liszt – ennek egy része lehet teljes kiőrlésű búza vagy zabliszt is
  • 120 gramm vaj vagy kókuszzsír
  • 20 gramm élesztő
  • csipetnyi só
  • 2 evőkanál eritrit
  • 2 tojás sárgája
  • 50 ml tej vagy növényi tej (mandula, kókusz, stb)
  • Hozzávalók a diós töltelékhez:
  • 250 gramm darált dióbél,
  • 5 evőkanál eritrit, akinek ez nem elég édes, tehet hozzá még steviát is
  • 1 db reszelt jonathán alma
  • aki szereti tehet bele 2 evőkanál áztatott mazsolát/aszalt meggyet/aszalt apróra vágott sárgabarackot
  • ízlés szerint mehet bele egy citrom reszelt héja is
  • A lisztet a kicsit kiengedett vajjal (kókuszzsírral) elmorzsoljuk. Az elmorzsolt élesztőt a meglangyosított tejbe belekeverjük egy teáskanál cukorral (az élesztő miatt muszáj cukrot használni, de ezt megeszik az élesztőgombák, csak jól el kell keverni a tejben a cukrot). 5 percig hagyjuk „felfutni”, majd a vajas/kókuszzsíros liszthez öntjük. Hozzá tesszük a tojássárgákat, sót, és alaposan összedolgozzuk. A tésztát két egyenlő részre osztjuk. A cipókat lisztezett/sütőpapíros nyújtódeszkára tesszük, a cipók tetejét is belisztezzük, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük legalább egy órán át.

    Amíg a bejgli tésztája kel, elkészíthetjük a diós tölteléket: kb. 0,5 dl vizet felteszünk forrni, beleszórjuk az eritritet, amikor teljesen felolvadt, akkor hozzáöntjük a darált dióhoz. Ezután még hozzáadjuk a reszelt almát, az áztatott mazsolát (vagy más aszalt gyümölcsöt), majd jól összedolgozzuk.

    A megkelt cipókat lisztezett nyújtódeszkán vékonyra kinyújtjuk (négyszögletesre), megkenjük a diós töltelék felével. Feltekerjük, a két végét kissé benyomkodjuk, és zsírral kikent tepsibe tesszük. A két rúd közt hagyjunk távolságot (sütés közben még kelni fog a tészta). A kissé felvert tojásfehérjével megkenjük a tetejüket, és egy órán át hűvös helyen pihentetjük.

    Ezután újra megkenjük a tojásfehérjével, és fél óráig szobahőmérsékleten tartjuk. Előmelegített, forró, gőzös sütőben barnás-pirosra megsütjük. (Akkor lesz gőzös a sütő, ha egy kis lábast teletöltünk vízzel, és a sütő aljára tesszük, ami sütés ideje alatt párolog.) Csak akkor szedjük ki a tepsiből, ha már teljesen kihűlt, mert melegen könnyen törik.

    Az ünnep előtt akár egy héttel korábban is megsüthetjük, a rudakat alufóliába csomagolva hűvös helyen jól eltarthatjuk.

    Igazi karácsonyi diós süti kerül így az asztalra.