Egészséges fahéjas csiga zabliszttel és édesítővel
Élesztőmentes, gyorsan elkészíthető egészséges összetevőkből álló fahéjas vagy karobos csiga. De fahéj helyett lehet használni natúr kakaóport is. Sokáig friss marad a túrónak köszönhetően.
Hozzávalók:
- 25 dkg túró (totuval is működik)
- 5 evőkanál olvasztott kókuszolaj
- fél deci tej vagy növényi tej
- 1 csipet só
- fél csomag sütőpor
- 10 dkg zabliszt
- 1 csipet vanília por
- 10 dkg porrá őrölt eritrit vagy xilit
- 15 dkg földimandula liszt
A töltelékhez:
- 3 evőkanál olvasztott vaj – esetleg olaj (a tészta kenéséhez a töltelék alá)
- 4 púpos evőkanál porxukor vagy por eritrit
- 1 evőkanál fahéj vagy 1 evőkanál karob (vagy 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor )
Elkészítés
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, hőlégkeveréssel, hogy felmelegedjen mire elkészül a csiga.
Egy nagy gáztepsibe teszünk sütőpapírt.
A száraz hozzávalókat összekeverjük, utána hozzáadjuk a túrót és a tejet, és jó alaposan összegyúrjuk. Ha valaki homogénebb tésztát szereti, akkor ne rögös túrót vegyen hozzá, hanem a krémesebbet.
Enyhén lisztezett felületen kinyújtom a tésztát téglalap alakúra (kb. 4 mm vastagságúra) és az olvasztott vajjal /olajjal lekenem. Ezután meg lehet szórni a töltelékkel. Feltekerni, majd kb 2 cm-es darabokra vágni, rátenni a sütőpapíros tepsire, mehet a sütőbe legalább 15 percre.
Tűpróbával ellenőrizni kell, ha még ráragad, akkor lehet sütni tovább.