Paleo mézeskalács recept
Mézet tartalmazó, ezért komprumisszumos paleo mézeskalács recept. Egyszerűen elkészíthető, egészséges karácsonyi süti verzió.
30 gramm kókuszliszt
200 gramm mandula liszt
100 gramm lenmagliszt (nem pehely, hanem liszt)
1/2 teáskanál fahéj
1 teáskanál vanília
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
100 gramm magozott datolya (kb. 14-15 kis szem datolya)
85 gramm méz
115 gramm lágy vaj
2 tojás
50 gramm mazsola
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
Egy keverőedényben keverjük össze a mandula lisztet, kókuszlisztet, lenmaglisztet , fahéjat, sütőport és sót. Félretesszük.
Tegyük egy aprítóba a magozott datolyát, aprítsuk addig, amíg massza lesz belőle.
Tegyük át egy keverőtálba, adjuk hozzá a mézet majd keverjük össze kézi mixer alacsony fokozatán. Tegyük hozzá a vajat és keverjük ezzel is el a masszát.
Adja hozzá a vaníliát és a tojásokat, és ezzel is alaposan keverjük össze a masszát.
Add hozzá a száraz hozzávalókat, keverjük el alaposan. Adjuk hozzá a mazsolát , és keverjük bele a tésztába.
A tésztából vegyél 2 teáskanálnyikat, formázz belőle golyókat, tedd sütőpapíros tepsire, és nyomd le kb 1,2 cm vastagságúra. A süti sütés közben kissé szétterjednek majd. Helyezze a tészta golyókat egy zsírozott sütőlapra, és nyomja le kb. 1/2 “vastagságra (a sütés közben a sütemények nem változnak meg, vagy szétterjednek).
Süsd az előmelegített sütőben 13-15 percig, vagy amíg az alja kicsit meg nem barnul.
Vedd ki a sütőből, és sütőrácsra tedd, amíg ki nem hűl.