Diabetikus zserbó recept
A karácsony másik nagy kedvence a zserbó. A következő cukormentes diós zserbó recept jó lehet azoknak, akik nem szívesen esznek cukros verziót.
Hozzávalók a tésztához:
Hozzávalók a diós töltelékhez:
A tetejére
A lisztet a vajjal vagy kókuszzsírral elmorzsoljuk (de ne álljon össze), hozzáadjuk a tejben egy teáskanál cukorral vagy fruktózzal felfuttatott élesztőt (ezeket a cukrokat alaposan elkeverni a tejben, az élesztőgombák megeszik), majd az eritritet a tejet, a tojást, a csipetnyi sütőport és csipetnyi sót (hogy kiemeljük az édes ízt), jól összedolgozzuk.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd a lapokat egyenként 35×35 cm nagyságúra kinyújtjuk, de a tészta ne érjen egészen a tepsi széléig, mert a kelés és a sütés közben is terjeszkedik. A tepsit kivajazzuk (vagy sütőpapírt teszünk bele), az alsó lapot beleterítjük, megkenjük a lekvár felével.
A diót elkeverjük az eritrittel, felével szórjuk a tésztát. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és szórjuk. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele.
A tésztát szobahőmérsékleten kelesztjük egy óra hosszat. A sütőt 180 °C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tészta tetejét megszurkáljuk, és az előmelegített sütőben, lassan sütjük, míg a teteje egyenletes világos piros /barna lesz (kb. 20 perc, ha van benne zabliszt akkor 5 perccel tovább).
A megsült tésztát, ha kihűlt, bevonjuk csokoládémázzal. A csokit összetörjük, a kókuszssírral 45 másodpercre betesszük a mikróba, majd addig kevergetjük, míg homogén nem lesz (ha kell betesszük még a mikróba). A tésztára öntjük, elsimítjuk, hagyjuk jól megdermedni.Ha kihűlt hosszúkás szeletekre (vagy kis kockákra) vágjuk.
Igazi karácsonyi diós süti kerül így az asztalra.