Cukormentes méteres kalács
Ezt a sütit a mai nagymamák ismerhetik, mert elég macerás elkészíteni, de megéri, mert cserébe egy nagyon finom, cukormentes és tejmentes krémes ünnepi süti lesz a végeredmény.
Hozzávalók:
- 5 db nagyobb tojás
- 25 dkg por eritrit
- csipetnyi stevia
- 1 dl olaj (napraforgó a semleges íze miatt)
- 1 dl langyos víz
- 25 dkg liszt (+ a szóráshoz)
- 1 csomag sütőpor
- 2 ek kakaópor
- 1 ek langyos víz – ez utóbbi kettő a kakaós tésztához kell
A krémhez
- 7 dl mandula/kesudió/kókusz tej amit szeretünk
- 2 csomag puncsízű pudingpor
- 15 dkg eritrit – ha kevesebbet szeretnél használni, akkor a stevia mennyiségét emeld óvatosan, kóstolni érdemes
- csipetnyi stevia
- 25 dkg margarin (+ a kenéshez)
- 4 ek rum vagy pár csepp aroma
A bevonathoz:
- A bevonathoz:
- 20 dkg cukormentes étcsokoládé
- 3 ek étolaj vagy kókuszzsír
Elkészítés:
A tojásokat az eritrittel gépi habverővel kb. 10 perc alatt habosra keverjük (az idő függ a gépünk teljesítményétől). Fokozatosan hozzáadjuk az étolajat, és az 1 dl langyos vizet váltogatva. A lisztet a sütőporral és a csipet steviával elvegyítjük, majd egy fakanállal vagy szilikon kanállal nagy mozdulatokkal apránként hozzákeverjük.
Két fém őzgerinc formát vastagon kikenünk margarinnal és megszórunk liszttel, szilikon forma esetén elég egy kis olaj. A tészta felét az egyik forma ¾ részéig töltjük. A megmaradt tésztához hozzákeverjük a kakaóport és az 1 ek vizet. Ezt a másik formába töltjük. 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) 30 perc alatt megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük), majd rácsra téve kihűtjük a tésztát.
Amíg hűlnek a tészták, addig elkészítjük a krémet. A növényi tejjel elkeverjük a pudingport és az eritritet és felfőzzük, majd jól lehűtjük. A margarinnal, rummal kihabosítjuk. A kihűlt tésztákat felszeleteljük a bordák mellett és felváltva egy fehér és egy barna tésztát összeragasztunk a krémmel. A süteményünk oldalát és a tetejét is lekenjük a pudingos krémmel.
A cukormetnes étcsokoládét a kókuszzsírral mikróban felolvasztjuk (30 másodpercre tegyük be először, utána átkeverni, majd további 10-20 másodpercekre visszatenni, és átkeverni) és bevonjuk vele a süteményt. Néhány órára a hűtőbe tesszük és forró vízben mártott késsel, átlósan felszeleteljük. Így minden szeletben lesz a sárga és a kakaós tésztából is.