Cukormentes méteres kalács

Ezt a sütit a mai nagymamák ismerhetik, mert elég macerás elkészíteni, de megéri, mert cserébe egy nagyon finom, cukormentes és tejmentes krémes ünnepi süti lesz a végeredmény.

Hozzávalók:

  • 5 db nagyobb tojás
  • 25 dkg por eritrit
  • csipetnyi stevia
  • 1 dl olaj (napraforgó a semleges íze miatt)
  • 1 dl langyos víz
  • 25 dkg liszt (+ a szóráshoz)
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 ek kakaópor
  • 1 ek langyos víz – ez utóbbi kettő a kakaós tésztához kell

A krémhez

  • 7 dl mandula/kesudió/kókusz tej amit szeretünk
  • 2 csomag puncsízű pudingpor
  • 15 dkg eritrit – ha kevesebbet szeretnél használni, akkor a stevia mennyiségét emeld óvatosan, kóstolni érdemes
  • csipetnyi stevia
  • 25 dkg margarin (+ a kenéshez)
  • 4 ek rum vagy pár csepp aroma

A bevonathoz:

  • A bevonathoz:
  • 20 dkg cukormentes étcsokoládé
  • 3 ek étolaj vagy kókuszzsír

Elkészítés:

A tojásokat az eritrittel gépi habverővel kb. 10 perc alatt habosra keverjük (az idő függ a gépünk teljesítményétől). Fokozatosan hozzáadjuk az étolajat, és az 1 dl langyos vizet váltogatva. A lisztet a sütőporral és a csipet steviával elvegyítjük, majd egy fakanállal vagy szilikon kanállal nagy mozdulatokkal apránként hozzákeverjük.

Két fém őzgerinc formát vastagon kikenünk margarinnal és megszórunk liszttel, szilikon forma esetén elég egy kis olaj. A tészta felét az egyik forma ¾ részéig töltjük. A megmaradt tésztához hozzákeverjük a kakaóport és az 1 ek vizet. Ezt a másik formába töltjük. 180 fokra előmelegített sütőben  (alsó-felső sütés) 30 perc alatt megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük), majd rácsra téve kihűtjük a tésztát.

Amíg hűlnek a tészták, addig elkészítjük a krémet. A növényi tejjel elkeverjük a pudingport és az eritritet és felfőzzük, majd jól lehűtjük. A margarinnal, rummal kihabosítjuk. A kihűlt tésztákat felszeleteljük a bordák mellett és felváltva egy fehér és egy barna tésztát összeragasztunk a krémmel. A süteményünk oldalát és a tetejét is lekenjük a pudingos krémmel.

A cukormetnes étcsokoládét a kókuszzsírral mikróban felolvasztjuk (30 másodpercre tegyük be először, utána átkeverni, majd további 10-20 másodpercekre visszatenni, és átkeverni) és bevonjuk vele a süteményt. Néhány órára a hűtőbe tesszük és forró vízben mártott késsel, átlósan felszeleteljük. Így minden szeletben lesz a sárga és a kakaós tésztából is.