Cukormentes rózsalevél
Ezt a sütit szokták még diós levélnek, diós háromszögnek nevezni. Nagyon finom, omlós sütemény a végeredmény. Ha tejmentes margarinnal készíti valaki, akkor nem csak cukormentes, hanem tejmentes süteményt kap.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg sima liszt
- 25 dkg vaj (vagy margarin)
- 5 közepes tojás sárgája
- 1 csipet só
Töltelékhez:
- a maradék 5 tojás fehérjéje
- 25 dkg darált dió
- 20 dkg por eritrit (kávédarálóval gyorsan meg lehet darálni a kristályos eritritet)
- 1 kezeletlen/bio citrom reszelt héja (el lehet hagyni, de a diónak nagyon jó kísérője a citromhéj, kiemeli az ízét)
- nagyobb csipet vanília por
- csipet só
Elkészítése egy kicsit macerás, de ünnepi süteménynek is kiváló lehet:
A lisztet elkeverjük a sóval, majd morzsoljuk össze jól a hideg, felkockázott vajjal. A tojások sárgáját hozzáadva az egészet jól gyúrjuk össze. Ezután jön a kicsit macerás rész, ha a képen látható formát szeretnénk megkapni. Ekkor ugyanis diónyi golyókat kell belőle formázni, és e tálcán be kell tenni a hűtőbe egy éjszakára. Kevésbé macerás elkészítés esetén egyben tesszük be a tésztát a hűtőbe.
Másnap a sütőt melegítsük elő 200 fokra (hőlégkeveréssel).
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, kezdéskor hozzáadjuk a csipet sót, közben kanalanként hozzáadjuk a por eritritet, és addig verjük, míg el nem keveredik benne és kemény nem lesz. Hozzáadjuk a vaníliát és ha nem elég édes, akkor egy csipet stevia is mehet bele. A darált diót és a citrom reszelt héját. Óvatosan összeforgatjuk, hogy ne nagyon törjön össze a hab.
Vegyük ki a hűtőből a tésztát.
Ha golyókat csináltunk a tésztából, akkor ezen golyókat egyenként kell kinyújtani kb 2 mm vastagságú körökké. A tölteléket elosztjuk a körökön.
Ha egyben van a tészta, akkor akár két egyenlő részre osztjuk, hogy jobban ki tudjuk nyújtani. A tésztát lisztezett nyújtódeszkán, lapon 2 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Kb 7 centis négyzeteket vágunk belőle késsel vagy pizzaszeletelővel. A töltelék felét elosztjuk rajta. Ezután a másik felével is ugyanígy járunk el.
A négyzetek sarkait vagy a kör 3 részét összefogjuk, összenyomkodjuk, mint a túrós batyunál szoktuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Hőlégkeveréssel kb. 5 percet sütjük 200 fokon, majd csökkenjük a hőmérsékletet 170 fokra, további kb. 12 percet sütjük. Még melegen meghintjük darált eritrittel (por eritrit).