Mikrós mákos kuglóf (paleo)
Ez a könnyen és gyorsan elkészíthető egészséges kuglóf reggeliként vagy desszertként is megállja a helyét. Akár a zöldséget kevésbé kedvelő gyerekek (vagy felnőttek) is meg fogják enni.
Hozzávalók:
- 1 evőkanál kókuszliszt
- 1 evőkanál mákliszt (ez részben olajtalanított mák pellet, mert darált mákból több kell, az nem szív fel annyi folyadékot)
- 1 L-es tojás, vagy 6 db fürjtojás
- 1 teáskanál bambuszrost liszt (vagy kókusz liszt is lehet helyette, de ettől könnyebb lesz a tészta)
- 1 teáskanál útifű maghéj
- 1/4 teáskanál szódabikarbóna
- 1/4 teáskanál aszkorbinsav (vagy citromlé)
- 1 evőkanál por eritrit
- csipetnyi sztívia (ízlés szerint)
- csipetnyi só
- 1/2 teáskanál citromhéj
- 4 púpozott evőkanál sajtreszelőn lereszelt cukkini (ha zsenge, akkor lehet héjastól)
- 1 evőkanál víz – nekem elbírta, de ha túl folyósnak tartjátok nem szükséges bele tenni
- 2 evőkanál olvasztott kókuszolaj
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük. Ezután egy másik tálban összekeverjük a tojást és az olajat (elég egy sima habverővel vagy villával átkeverni, nem kell habosra verni).
Ezután az olajos tojásba belekeverjük a száraz hozzávalókat (alaposan), utána pedig a reszelt cukkinit a levével együtt szintén alaposan, egyenletesre keverve.
Egy 13 cm átmérőjű szilikon muffin formát kifújni kókusz olaj spay-jel (ki is lehet kenni sima kókuszolajjal), beleöntjük a masszát, majd 800 W-on 3 percre betesszük a mikróba. Ha készen van azért tűpróbával célszerű ellenőrizni, hogy átsült-e (ha a beleszúrt fogpiszkáló tisztán jön ki, akkor készen van).
Kis szilikon muffin formákban is meg lehet sütni, arra figyelj, hogy csak 2/3-ig tölts egy kis formát ilyenkor, mert a süti meg fog emelkedni.
Ezután célszerű rácsra borítani és hűlni hagyni. Fogyasztható lekvárral, vagy kihűlés után csokimázat is kaphat.