Rögtön puha mézeskalács mézzel és eritrittel
Ezt a mézeskalácsot sütés és kihűlés után azonnal lehet fogyasztani, nem kell megvárni, hogy megpuhuljon.
1. Hozzávalók:
- 300 g finomliszt
- 50 g zabpehelyliszt
- 150 g virágméz
- 100 g por eritrit (kávédarálóval gyorsan elkészíthető a sima kristályos eritritből)
- 1-2 teáskanál kakaópor (cukrozatlan) – nem szükséges, de szebb színt ad neki
- 2 teáskanál sütőpor vagy helyette 1 csapott teáskanál szódabikarbóna és 1 teáskanál aszkorbin sav (vagy citromlé)
- 60 g kókuszzsír
- 1 tojás + 1 sárgája
- 2 teáskanál mézeskalács fűszer
- 1 csipet só
Esetleg kevés hideg víz, ha nagyon kemény a tészta
A liszteket, kakaót, por eritritet, sütőport, sót és a fűszert alaposan elkeverjük. A vajat meglágyítjuk, belekeverjük a lisztbe, elmorzsoljuk. A mézet kézmelegnél valamivel jobban felmelegítjük (kb. 50-60 fok), belekeverjük a kókuszzsírt (így az is elolvad) hozzákeverjük a lisztes keverékhez. Beletesszük a tojást és a sárgáját, dagasztókaros robotgéppel összekeverjük (vagy fakanállal, ha nincs gép) Ha nem állna össze, pár csepp vízzel segíthetjük.
Hagyjuk hűlni 5-10 percig hűvös helyen. Ezután szilikonos sütőlapra borítjuk (vagy lisztezett deszkára). 2 vagy 3 részre osztjuk, hogy egyszerűbb legyen vele dolgozni. 4-5 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, és sütőpapíros tepsibe tesszük őket. A sütőt közben 180 fokra előmelegítjük (alsó-felső sütés módban), és kb. 8 perc alatt megsütjük a kalácsokat. Rácsra szedjük, hagyjuk hűlni. Finom, puha, omlós. Ezután dekorálhatjuk is. Zárt fémdobozban, hűvös helyen tároljuk. Sokáig eláll (feltéve, ha marad belőle).