Rögtön puha mézeskalács

Rögtön puha mézeskalács mézzel és eritrittel

Ezt a mézeskalácsot sütés és kihűlés után azonnal lehet fogyasztani, nem kell megvárni, hogy megpuhuljon.

1. Hozzávalók:

  • 300 g finomliszt
  • 50 g zabpehelyliszt
  • 150 g virágméz
  • 100 g por eritrit (kávédarálóval gyorsan elkészíthető a sima kristályos eritritből)
  • 1-2 teáskanál kakaópor (cukrozatlan) – nem szükséges, de szebb színt ad neki
  • 2 teáskanál sütőpor vagy helyette 1 csapott teáskanál szódabikarbóna és 1 teáskanál aszkorbin sav (vagy citromlé)
  • 60 g kókuszzsír
  • 1 tojás + 1 sárgája
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszer
  • 1 csipet só
    Esetleg kevés hideg víz, ha nagyon kemény a tészta

A liszteket, kakaót, por eritritet, sütőport, sót és a fűszert alaposan elkeverjük. A vajat meglágyítjuk, belekeverjük a lisztbe, elmorzsoljuk. A mézet kézmelegnél valamivel jobban felmelegítjük (kb. 50-60 fok),  belekeverjük a kókuszzsírt (így az is elolvad) hozzákeverjük a lisztes keverékhez. Beletesszük a tojást és a sárgáját, dagasztókaros robotgéppel összekeverjük (vagy fakanállal, ha nincs gép) Ha nem állna össze, pár csepp vízzel segíthetjük.
Hagyjuk hűlni 5-10 percig hűvös helyen. Ezután szilikonos sütőlapra borítjuk (vagy lisztezett deszkára). 2 vagy 3 részre osztjuk, hogy egyszerűbb legyen vele dolgozni. 4-5 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, és sütőpapíros tepsibe tesszük őket.  A sütőt közben 180 fokra előmelegítjük (alsó-felső sütés módban), és kb. 8 perc alatt megsütjük a kalácsokat. Rácsra szedjük, hagyjuk hűlni. Finom, puha, omlós. Ezután dekorálhatjuk is. Zárt fémdobozban, hűvös helyen tároljuk. Sokáig eláll (feltéve, ha marad belőle).