Tej- és cukormentes aranygaluska

Tej- és cukormentes aranygaluska

Ez a desszert készülhet húsvétra vagy karácsonyra is. Mindkét alkalommal biztos lesz a siker. Mivel nem tartalmaz tejet és vajat sem, ezzel a tejérzékenyek is fogyaszthatják.

Hozzávalók:

  • 400 g finomliszt
  • 100 g zabpehely liszt (vagy finomliszt)
  • 70 g olvasztott kókuszzsír (vagy tejmentes margarin)
  • 1 evőkanál eritrit
  • 1 teáskanál cukor (az élesztő miatt kell, az élesztőgombák megeszik), de lehet helyette kókuszcukor is vagy juharszirup
  • 20 g friss élesztő vagy egy 7 g-os szárított élesztőből majdnem mind (csipet maradjon  ki belőle)
  • 1 nagy csipet só
  • csipetnyi vanília por
  • 1 egész tojás (sok recept 2 tojássárgáját ír, de tökéletes egész tojással is, és akkor nem kell rakosgatni a fehérjét)
  • 3 dl mandulatej (ezzel hasonlít a leginkább az íze a hagyományos aranygaluskához).

Szóráshoz

  • 250 g darált dió
  • 120 g eritrit (kristályos)
  • csipet stevia
  • 70-80 g olvasztott kókuszolaj

Elkészítés:

Meglangyosítom a mandulatejet, beleteszem a teáskanál cukrot és az élesztőt (szárítottat is). Meleg helyen hagyom felfutni. Nekem a szárított élesztővel jobban sikerülnek a tészták, ha ugyanúgy felfuttatom, mint a simát. A liszteket, sót, eritritet, vaníliát elkeverem egy tálba, hozzáteszem a tojást, kókuszolajat, élesztős tejet és elkezdem dagasztani géppel vagy kézzel. Amikor már sima, akkor letakarom a tálat, vagy ráteszem a tetőt (kelesztőtál esetén), beteszem a nem bekapcsolt sütőbe, vagy a mikróba (szintén nem kapcsolom be) és kb 45 percig kelesztem.

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra (villanysütő), alsó-felső sütési módban.

Olvasztott kókuszzsírral kikenek egy közepes tepsit vagy jénait. Lisztezett deszkán 1-1,2 cm vastagra nyújtom a tésztát, és kb 4 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval köröket szaggatok. Egy tálba kiöntök 70-80 g olvasztott kókuszzsírt, ebbe mártom a pogácsák egyik felét, utána az eritrites dióba (csak az egyik felét), a tiszta felével elkezdem lerakni a sütőedény aljára. Amikor kész egy réteg, még megszórom az édesítős dióval. Nekem 3 réteg ment a jénaiba, a legtetejére is teszek az eritrites dióból.
Ezután beteszem a sütőbe a középmagasságba, és teszek rá egy sütőpapírt, nehogy megégjen a dió.

40 perc múlva tűpróbával (kemény fogpiszkáló is megteszi) ellenőrzöm, ha tisztán jön ki, megsült a sütemény.

Vanília sodóval szokták kínálni, nem szoktam túlbonyolítani, most vaníliás zabpuding porból készítettem mandula tejjel sodót, a recepthez képest (4 dl) 1 dl-vel több növényi tejjel. Lehet a sima pudingból is hasonlóan + 1 dl mandula vagy kókusztejjel is készíteni a sodót.

Jó étvágyat hozzá!