Kókuszvaj

Egyszerű, de finom desszert vagy krém

Hozzávalók:

  • 230 g 60% feletti zsírtartalmú kókuszreszelék
  • 30 g kókuszzsír
  • 1 jó minőségű turmix gép

A kókuszreszeléket beletesszük a turmix gépbe és elkezdjük kisebb fokozaton turmixolni. Géptől függ, hogy mikor kezdi el vajjá őrölni,  és milyen sebességgel. Nálam az vált be, hogy először kis sebességen kezdem (kétsebességes a gépem) és max 1,5-2 percig őrölöm, majd pihentetem a gépet. Ha nagyon száraz a reszelék, és nem akarja elkezdeni őrölni, akkor a kókuszzsír 1/3-t felolvasztva hozzá lehet tenni már az elején. Addig kell őrölni, amíg folyékony vaj állagú nem lesz, a végén szoktam még hozzá tenni a többi olvasztott kókuszzsírt. Ha valaki édességként vagy kekszbe krémként enné, az tehet hozzá egy kis steviát (az eritrittől ropoghat, de meg lehet próbálni azzal is).

Ha kész, csavaros tetejű üvegben lehet tárolni szobahőmérsékleten. Ezt használtam a dupla kókuszos csokihoz is. Természetesen a paleo étrendbe is illik.