Paleo stollen/gyümölcskenyér
Gyümölcskenyeret is lehet egészséges verzióban, minden mentesen készíteni akár a karácsonyi ünnepi asztalra is.
Hozzávalók:
4 házi tojás
1/4 csésze Méz vagy Stevia-s édesítőszer (stevia eritrittel, de csak az egyszeres) az alacsony szénhidráttartalmú verzióhoz, akinek a méz nem fér bele
1/4 csésze cukrozatlan mazsola vagy aszalt gyümölcs
60 g olvasztott vaj
1/3 csésze mandula vagy kókusztej
200 g mandula liszt
1/3 csésze őrölt lenmag/ lenmag pehely
1/2 teáskanál Xantan gumi (vagy szentjánoskenyér mag liszt, ez nem a karobpor, hanem majdnem fehér sűrítéshez használt por)
2 teáskanál sütőpor (gluténmentes) vagy 1 teáskanál szódabikarbóna és 1 teáskanál citromlé, szigorú Paleo esetén
1/4 teáskanál parajdi vagy himalája só
1 teáskanál vanília kivonat vagy őrölt vanília
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál mézeskalács fűszer
1 bio citrom héja
A tetejére szeletelt mandula
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 170 ° C-ra. Keverjük össze a nedves összetevőket egy kézi habverővel. Adjuk hozzá a száraz
összetevőket (aszalt gyümölcsök és mandula nélkül), és jól keverjük össze a spatulával. Tegyük bele az aszalt gyümölcsöt egy szilikon spatulával, és öntsünk egy szilikon kenyérsütő formába vagy sütőpapírral kibélelt kenyérsütő formába.
Kb. 40-45 percig sütjük, egészen addig, míg a teteje aranybarna nem lesz, és tűpróbával ellenőrizzük (ha már nem ragad rá a tészta, akkor elkészült) a tetején, és egy fogpiszkáló tűnik ki tiszta. Fél órával a sütés vége előtt meg lehet szórni szeletelt mandulával (vedd ki sütőből, szórd rá a szeletelt mandulát és enyhén, óvatosan nyomkodd rá).